Dagboek van Hilde – Deel IV
Dagboek van Hilde – Deel IV

Dagboek van Hilde – Deel IV

Dag 4 in Murunda, 29 september 2016

Deze ochtend hadden Johan en ikzelf niet direct zicht op uur van vertrek richting Rutsiro; daarom ga ik vanochtend alvast met Kristel mee naar de materniteit. Daar krijg ik de kans om – mee op aangeven van Kristel- babymassage te demonstreren aan het personeel. Een pas bevallen moeder stemt ermee in dat ik haar baby onder handen neem en onder de warmtelamp laat hij zich perfect masseren. Hij geniet er zichtbaar van! Moeder en kind tevreden; en wij natuurlijk ook.

Om 10 uur kunnen we dan toch met de terreinwagen vertrekken samen met een ploeg van het ziekenhuis die opdracht heeft om het gezondheidscentrum van Rutsiro te inspecteren. Veel volk en materiaal in de auto. Een moeilijke rit. Door de overvloedige regen van de laatste dagen zijn de wegen zo modderig dat we er amper doorheen geraken. Gelukkig komen we goed aan . Nu maar hopen dat het niet meer regent vandaag ! We worden ook hier vriendelijk onthaald door de titularis Vestine en starten meteen met de rondleiding ; we treffen overal stromend water, zeep en alcogel aan. Dat is een opsteker! Ondertussen wordt in een lokaal voorlichting gegeven over HIV en een grote groep mensen nemen hieraan deel : positief !

Overal liggen gsm’s van het personeel om opgeladen te worden; grappig om te zien.

‘Pluspunten van het CDS?’ vraagt Johan. ‘Een goede equipe, geleid door een uitstekende titularis’ zegt de titularis zelf . We werken samen met haar een vragenlijst af. Tot onze verbazing en ontgoocheling kunnen we geen vorming handhygiëne geven aangezien het aanwezige personeel met de equipe van het ziekenhuis bezig is. Dat is bijzonder jammer maar volgende week

volgt titulaire Vestine nog de vorming door Ingobyi gegeven in Kibuye en op die manier kan het nog goed komen.

Johan en ik hebben nog de tijd om een wandeling te maken in het prachtige natuurgebied . We eindigen in een plaatselijk cafeetje. Daar mogen we proeven (met onze handen !) van een streekgerecht op basis van geitenvlees . Ik waag me er aan en het smaakt overheerlijk !

Als we om 19 uur thuiskomen is dr. Séraphine bij ons op bezoek met haar echtgenoot en Gaëlle , haar prachtige dochter van 6 maanden met schitterende karbonkelogen. We geven haar bij deze gelegenheid haar geboortegeschenk en praten wat bij terwijl Gaëlle de show steelt .

Na het avondeten maken Kristel en Ivo nog een verslag ‘analyse et recommendations’ met betrekking tot hun ervaringen tijdens de afgelopen week op de bevallingskamer en de diensten materniteit, pediatrie en neonatologie. Dat verslag is nodig voor de evaluatievergadering met de directie morgenochtend.

img_2223

img_2213

img_2206

img_2214

img_2215

img_2232