Missie September-oktober 2023
Missie September-oktober 2023

Missie September-oktober 2023

~ Een kijk door de blik van een terreinvrijwilliger ~

28/09/2023
In de vroege uurtjes staat we al volledig klaar om te vertrekken aan de reis richting Rwanda. We stralen van enthousiasme en kijken er naar uit om onze gelijken ter plaatse weer te ontmoeten!

29/09/2023

Vandaag was de doorreisdag van Kigali naar Murunda. Naar goede gewoonte startte we dus met het inkopen van een paar benodigdheden en het regelen van onze Rwandese telefoonnummers.
In de late namiddag/avond kwamen we aan op onze vertrouwde stek in Murunda. Er werd direct ingevlogen! Gezien we een paar nieuwkomers mee hebben werden we rondgeleid door de directeur van het ziekenhuis. Dr. Jean Pierre heeft dat super gedaan! Zoals jullie zien heeft hij een enthousiast publiek aan reeds bekende dr. Ivo en dr. Patrice daarnaast konden Erika, Dr. Chiara en Dr. Hanneke kennis maken met het ziekenhuis en onze rollen ter plaatse.
Het was een lange en vermoeiende dag maar we kijken al uit naar morgen!

30/09/2023

Vandaag gingen onze collega’s naar de dorpjes van Murunda om enkele van de tuintjes te bezichtigen die door Ingobyi werden aangelegd bij de armste gezinnen. Intussen deden wij de voorbereidingen voor de recollecte van maandag: de mensen van de centres de santé die op opleiding kwamen naar het ziekenhuis komen dan allemaal samen en krijgen praktische en theoretische testen van ons om het resultaat van de ‘formation continue’ na te gaan.

01/10/2023

Ondertussen zijn we al doorgereisd naar Kibuye, hier vindt morgen de recollecte plaats. Dat is als het ware een examen voor de deelnemers aan de formation continue. Op die dag testen wij hun theoretische en praktische kennis. Zo kunnen we nagaan of de opleidingen het gewenste niveau halen en onze deelnemers voldoende motivatie tonen. Het vergt echter de nodige voorbereiding. Vandaag mogen we niet klagen over onze ‘bureau’, hadden we thuis ook maar zo een zicht!

02/10/2023

Vandaag is het de grote examendag voor onze cursisten! Na hun Formation Continu, die loopt zonder onze aanwezigheid, kunnen we eens kijken wat ze er geleerd hebben. De dag bestond uit een theoretische test, praktische proeven en nog een paar interessante lessen. Zo vinden wij het nog eens belangrijk om te benadrukken dat ook in Rwanda, een warm land, onderkoeling bij de pasgeborene een belangrijke doodsoorzaak kan zijn. Wij hebben intens genoten van de dag!

Daarnaast waren we in de mogelijkheid om zuurstofconcentratoren af te geven aan de Centre De Sante, deze geven hun de mogelijkheid om bij een zuurstoftekort het levensbelangrijke zuurstof toe te dienen! We bedanken graag iedereen die door sponsoring dit heeft mogelijk gemaakt!

03/10/2023

Er is een nieuwe belangrijke blok in onze missie gestart! We gaan deze missie al onze belanghebbende bij het voedselproject zelf controleren. Op die manier hebben we een meting waarvan wij weten dat ze 100% betrouwbaar is en aan onze normen voldoet. In een volgende missie volgt een nieuwe meting om dan de bevindingen tegen elkaar te leggen en hier de nodige wetenschappelijke conclusies uit te trekken. Het is fijn om iedereen te ontmoeten en de verhalen te horen van de gezinnen die deelnemen aan de kookworkshops of die extra uitleg en ondersteuning krijgen door onze mamam Lumières.

04/10/2023

Vandaag werkten we stevig verder aan het onderzoek van de kinderen. Ondertussen hebben we er al 180 gezien van de 255 deelnemende kinderen! We gaan vooruit!
Het is voor sommige ouders en kinderen een hele reis om naar Murunda te komen, sommige dorpen liggen een eindje verwijderd van het ziekenhuis. Om af te sluiten wordt elk aanwezig gezin getrakteerd op een drankje en een koek, een kleine bedanking voor hun moeite!

We vonden vandaag ook de tijd om even langs de plaatselijke school te gaan. Dit is echt iets leuk om te doen, de kinderen zien ons elke dag op en af gaan naar het ziekenhuis, het dorpje,… We zijn steeds een beetje de plaatselijke beroemdheden want al snel word je omringd door een klein groepje! Het is fijn om dan iets terug te doen zoals het meebrengen van materialen voor de school bv. stylo’s. Na een behoorlijk drukke dag is dit een fijne ‘rustpauze’. Morgen zien we de laatste kinderen van ons voedselproject. Wij slapen hier ’s nachts alvast zeer goed!

05/10/2023

Na de ontspanning van gisteren op het schooltje vlogen we er vandaag weer volop in! Het is de laatste dag van ons grote onderzoek binnen het voedselproject. We kijken er alweer naar uit om terug full time in het ziekenhuis te gaan samenwerken met onze plaatselijke collega’s. Maar we hebben vooral nog een paar prachtige foto’s die we jullie niet willen onthouden!

6/10/2023

Na een presentatie in de staff brachten we een halve dag door in het ziekenhuis van Murunda. Na de middag bezochten we het centre de santé van Mubuga, een van de 27 CDS waar we mee samenwerken. Nadien brachten we een bezoek aan de suikerrietplantage die Ingobyi ook deels financierde en waarvan een deel van de opbrengst terugvloeit naar ons voedselproject.


7/10/2023

De missie werd in schoonheid afgesloten in Kigali. Het was kort en krachtig maar we hebben weer prachtig werk kunnen leveren. Zo hebben we 3 zeer geïnteresseerde en geëngageerde mensen kunnen laten kennis maken met Rwanda en onze projecten ter plaatse. Wij kijken alvast uit naar onze missie in Maart 2024! We kunnen alweer beginnen met voorbereiden, maar eerst even ontspannen en nog een nachtvlucht naar huis.