Dagboek van Hilde – Weekend in Kibuye, 1 en 2 oktober 2016
Dagboek van Hilde – Weekend in Kibuye, 1 en 2 oktober 2016

Dagboek van Hilde – Weekend in Kibuye, 1 en 2 oktober 2016

Ondertussen heeft Ivo telefonisch vernomen dat de cursisten voor de lesweek pas op maandagavond zullen arriveren, tot onze grote verbazing ! De burgemeester van Rutsiro heeft namelijk haar kans schoon gezien om alle titularissen van de Centres de Santé voor een dringende vergadering bijeen te roepen, en wel op onze eerste lesdag : stokken in onze wielen… We zijn ontgoocheld, maar er zit niets anders op dan de voorziene lessen te herplannen.

Het weekend brengen we door in Home Saint Jean aan het Kivumeer.

Terwijl we op zaterdagochtend een wandeling maken door het stadje Kibuye stellen we vast dat de winkeltjes gesloten zijn. We komen te weten dat dat te maken heeft met het Rwandese belastingsstelsel : in plaats van belasting te betalen moeten de mensen een dag per maand gemeenschapswerk verrichten. Dat gaat van een weg herstellen tot een stuk land bewerken.

In de namiddag zal de overdekte markt met z’n typische kraampjes weer open zijn en zullen we de nodige boodschappen voor de lesweek nog kunnen doen.

We beslissen om dan maar eerst een hapje te gaan eten in hotel Eden . ‘Op weg naar ‘ word ik ondergedompeld in de overweldigende fauna en flora om en rond het Kivumeer met Kristel, Ivo en Johan als ervaren gidsen .

Het is al laat in de middag als Kristel en ik de nodige papierwaren inkopen in een authentiek winkeltje. We bezorgen de eigenares een goede dag met onze voor haar giga-aankoop van schrijfpapier, flip charts, pennen en stiften. Beide partijen tevreden !

We spreken af om zondagochtend om half 8 naar de mis te gaan in de parochiekerk vlak naast het home Saint Jean. De viering ontroert me en ik voel me thuis onder de vele Rwandese christenen. Geen beter begin van de zondag …

In de loop van de dag wordt de praktische kant van de lesweek door Ivo op punt gezet. Hij maakt klare afspraken met de manager van Saint Jean. Zo zullen aan het einde van de cursusweek de maaltijden en overnachtingen van de cursisten correct kunnen afgerekend worden. Ingobyi betaalt, maar waakt scherp over elke uitgave !

In de late namiddag bezoeken we per boot het Napoleoneiland, een toeristische trekpleister op het Kivumeer. Onze gids leidt ons doorheen de wildernis van het eiland en we komen terecht in de wonderbaarlijke wer

eld van gigantische vleermuizen. Gelukkig ongevaarlijk ! en ik dacht dat vleermuizen enkel ‘s nachts actief waren ?! Als we terugvaren is het water woeliger en we zijn blij als we voor donker weer aan wal zijn !