Dagboek Van Hilde – Maandag 3 oktober 2016
Dagboek Van Hilde – Maandag 3 oktober 2016

Dagboek Van Hilde – Maandag 3 oktober 2016

Vandaag krijgen Johan, Kristel en ikzelf de kans om nog 2 Centres de Santé te bezoeken in de omgeving. Ivo blijft in Kibuye om de lesdagen verder voor te bereiden.

In de voormiddag gaan we langs bij titularis Jean-Bosco in Kibingo. Tijdens de rondleiding merken we een kleine kantine op waar zowel personeel als patiënten die het zich kunnen veroorloven snacks of een drankje kunnen kopen en die heeft succes !

Jean-Bosco vertelt dat er veel ondervoeding is in de streek en dat de overheid brikken volle melk uitdeelt voor baby’s vanaf 6 maanden. De ouders mogen wekelijks de hun toebedeelde dozen ophalen. We zien de mama’s met kinderen aanschuiven…

Johan werkt samen met de titularis de vragenlijst van Ingobyi af terwijl Kristel en ikzelf de handhygiëneles geven aan zijn enthousiaste medewerkers!

Tevreden nemen we afscheid en we zetten onze weg verder naar Mubuga . Daar worden we vriendelijk onthaald door zuster Anastasie die oprecht blij is met onze komst.

Tijdens de rondleiding zien we tot onze ontsteltenis dat de nieuwbouw van de materniteit er onafgewerkt bij ligt. De zuster legt uit dat de aannemer hen in de steek gelaten heeft en het geld voor de afwerking in eigen zak heeft gestoken… een drama voor iedereen en er schijnt geen oplossing te komen. We zijn onder de indruk.

Zuster Anastasia draagt grote zorg voor haar centrum. Op de foto zie je hoe er gebruik gemaakt wordt van een zelfgemaakte kandagira ukarabe. Dit is een eenvoudig systeem om efficiënt je handen te wassen met water en zeep.

Het is al laat als we huiswaarts keren …

IMG_2565

IMG_2636

IMG_2595

IMG_2633

IMG_2607